Białko to jeden z najważniejszych składników odżywczych dla naszego organizmu.
Stanowi ono około 20% masy ciała człowieka, a jego niedobór może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych.
Jakie są funkcje białka?
Białko pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, m.in.:
- buduje i naprawia tkanki, takie jak mięśnie, skóra, włosy, kości i chrząstki;
- produkuje hormony i enzymy, które odpowiadają za regulację podstawowych procesów życiowych;
- wzmacnia układ odpornościowy, wytwarzając przeciwciała;
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, dając uczucie sytości;
- reguluje przemianę materii.
Jakie produkty zawierają białko?
Najbogatszym źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak:
- mięso (wołowina, wieprzowina, drób, ryby);
- nabiał (mleko, jogurty, sery);
- jaja.
Do dobrych źródeł białka pochodzenia roślinnego należą:
- nasiona roślin strączkowych (soczewica, fasola, groch);
- orzechy i nasiona;
- produkty pełnoziarniste (kasze, pieczywo).
Jakie jest zapotrzebowanie na białko?
Zapotrzebowanie na białko zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Dla osób dorosłych wynosi ono średnio 0,8 g na kilogram masy ciała. W przypadku osób aktywnych fizycznie zapotrzebowanie to może być wyższe.
Odżywki białkowe uzupełniają także niedobory, wspierają wzrost i utrzymanie masy mięśniowej oraz są ważnym elementem zrównoważonej diety – komentuje Rafał Zakrzewski, wiceprezes zarządu i Chief Revenue Officer w SFD, liderze e-commerce w branży suplementów diety.
Jakie są skutki niedoboru białka?
Niedobór białka może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak:
- osłabienie mięśni;
- osłabienie układu odpornościowego;
- spowolnienie wzrostu i rozwoju u dzieci i młodzieży;
- zaburzenia hormonalne;
- anoreksja i bulimia.
Jak włączyć białko do codziennej diety?
Aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość białka, warto spożywać produkty bogate w ten składnik w każdym posiłku. Oto kilka przykładów:
- Śniadanie: jajka, płatki owsiane z mlekiem i orzechami, twarożek z owocami.
- Obiad: mięso, ryby, warzywa z sosem na bazie jogurtu naturalnego.
- Kolacja: zupa z fasolą, sałatka z tuńczykiem, tofu z warzywami.
Ponadto, można również sięgać po suplementy diety i odżywki białkowe. Należy jednak pamiętać, że nie powinny one zastępować zbilansowanej diety.
Białko jest niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Ważne jest, aby spożywać produkty bogate w ten składnik w każdym posiłku. Dzięki temu zapewnimy organizmowi prawidłowe funkcjonowanie i rozwój.
Źródło: Materiał prasowy