Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej uruchomiło program dofinansowania dla mikro, małych i średnich firm z sektora HoReCa (hotele, restauracje, kawiarnie).
Celem programu jest wsparcie przedsiębiorstw w unowocześnieniu lub dywersyfikacji działalności. Dzięki temu biznes zapewni sobie większą odporność na przyszłe kryzysy i wzmocni pozycję na rynku.
Na co można otrzymać dofinansowanie?
Dotacje z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO) mogą być przeznaczone na szeroki zakres działań, obejmujących:
- Inwestycje
- zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów lub usług,
- roboty budowlane (np. budowa nowych linii produkcyjnych),
- zakup wyposażenia.
- Szkolenia – podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowanie pracowników, co ma ułatwić im adaptację do nowych wyzwań rynkowych i technologicznych.
- Doradztwo – opracowanie modelu biznesowego, przygotowanie procedur technicznych.
Dodatkowo, dofinansowanie może obejmować koszty związane z:
- zieloną transformacją (np. poprawą efektywności energetycznej i wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii),
- transformacją cyfrową (np. automatyzacją procesów, modernizacją systemów telekomunikacyjnych i informatycznych).
Kto może ubiegać się o dotację?
O dofinansowanie mogą ubiegać się przedsiębiorstwa z sektora HoReCa z całej Polski, które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 30% (w porównaniu do roku poprzedniego).
Wysokość dotacji bezzwrotnej z KPO wynosi od 50 tys. zł do 540 tys. zł. Maksymalna wartość wydatków kwalifikowalnych to 600 tys. zł. Natomiast wkład własny przedsiębiorstwa musi wynosić co najmniej 10% kosztów kwalifikowalnych.
Realizacja inwestycji dofinansowanej z KPO nie powinna być dłuższa niż 12 miesięcy i musi zakończyć się przed 31 stycznia 2026 r.