Dworzysko to kompleks wypoczynkowo-konferencyjny położony w malowniczej scenerii, zaledwie 2 minuty jazdy od centrum Szczawna-Zdroju.
Obiekt oferuje swoim gościom niezapomniane wrażenia, zarówno pod względem widokowym, jak i kulinarnym. To miejsce, które dba również o środowisko i wspiera lokalną społeczność. Zapraszamy do rozmowy z Wiktorią Jarantewicz, Managerem Hotelu Dworzysko w Szczawnie-Zdroju.
Opowiedz nam więcej o magicznym otoczeniu Dworzyska. Jakie są najbardziej zachwycające widoki, które goście mogą podziwiać?
Dworzysko położone jest najdogodniej jak to tylko możliwe. Na uboczu, w przepięknej naturalnej scenerii, a jednak 2 minuty jazdy od centrum Szczawna-Zdroju.

Rozkoszując się kawą na tarasie kawiarni Szwajcarki goście podziwiają widok na Chełmiec – szczyt o wysokości 851 m n.p.m. Spacerując wzdłuż padoków konnych na horyzoncie wyłania się Trójgarb, którego najwyższy szczyt mierzy 778 m n.p.m. Górskie widoki w malowniczej uzdrowiskowej miejscowości gwarantują niezapomniany pobyt.
Kompleks wydaje się być idealnym miejscem dla różnych grup. Czy możesz opowiedzieć o jakimś szczególnie niezwykłym wydarzeniu lub spotkaniu, które odbyło się tutaj niedawno?
Aktywnie angażujemy się przede wszystkim w życie lokalnych społeczności. Wyznając zasadę, że sport to zdrowie jesteśmy organizatorem oraz patronem wydarzeń sportowych. Wymienię tu cykliczny Festiwal Biegowy pod Chełmcem czy też Zawody Crossowe Aglomeracji Wałbrzyskiej, które przyciągają wielu miłośników aktywności fizycznej. Wspieramy również prestiżowy Międzynarodowy Turniej Tenisowy Szczawno International. Na naszym terenie oprócz zawodów i festiwali o charakterze sportowym organizujemy rodzinne pikniki dla najprężniej działających lokalnych przedsiębiorców czy też takie wydarzenia jak targi ślubne, gdzie pary młode mają okazję wybrać wykonawców, zapoznać się z trendami w branży ślubnej i posmakować wybornych dań przygotowanych przez naszych Szefów Kuchni.
Wasz obiekt posiada restaurację i kawiarnię. Czy jest jakaś szczególna potrawa lub deser, który jest prawdziwym hitem wśród gości?
Naszą Bezę Mascarpone w kawiarni Szwajcarce trzeba rezerwować z wyprzedzeniem. [śmiech]
Na szczególną uwagę w restauracji Babinicz zasługują steki sezonowane na sucho i mokro, dla których goście nadrabiają wiele kilometrów na trasie będąc w bliższej lub dalszej okolicy.

Hitem lata ’23 okazał się wolno gotowany udziec z jelenia. Dania z tandyra serwowane na Eko-Grillu również cieszą się ogromną popularnością.
Dworzysko to kombinacja historii i nowoczesności. Jakie elementy z historii kompleksu zostały zachowane, aby dodać uroku temu miejscu?
Historii się nie unowocześnia – ona jest wartością samą w sobie. Cały kompleks jest zachowany na wzór tego oryginalnego, ukończonego w 1846 roku. Nawet freski na sufitach i łukach w kawiarnii specjaliści w swojej dziedzinie odwzorowali niemalże idealnie. Wszystkie budynki, zyskując po licznych remontach nową świetność, wprowadzają gościa w XIX-wieczny klimat ówczesnego gospodarstwa Idy oraz Jana Henryka z rodziny Hochbergów. Dworzysko to tradycja w nowej odsłonie. Podążając z duchem czasu pielęgnujemy najważniejsze dla nas wartości, w tym tę historyczną wartość miejsca.
Obiekt znajduje się w kameralnym zakątku Szczawna-Zdroju. Czy są jakieś ukryte perły w okolicy, które warto odkryć podczas pobytu?
Szczawno Zdrój to perła wśród miejscowości uzdrowiskowych. W XIX wieku zjeżdżała się tu na kurarze chorób płucnych cała śmietanka Europy. Imponujący gmach uzdrowiska Szczawno Zdrój -Jedlina do tej pory przyciąga rzesze amatorów turystyki uzdrowiskowej. Hala spacerowa z przepięknym deptakiem turystycznym oraz dwoma parkami – Zdrojowym i Szwedzkim sprawia, że mamy coraz więcej powracających, lojalnych gości. Szczawno Zdrój jest idealną oazą spokoju na 1-dniową wycieczkę za miasto, aby odpocząć wśród zieleni i natury.
Wałbrzych, w którego sercu jest położone Szczawno, również ma wiele do zaoferowania, poza oczywiście Zamkiem Książ. Centrum turystyczne Stara Kopalnia pozwala poznać przebogatą historię wydobycia węgla, opowiedzianą od strony pasjonatów i byłych pracowników kopalni. W Muzeum zlokalizowanym we wspaniałej posiadłości rodu Albetrich odwiedzający poznają porcelanowe dziedzictwo miasta – niezwykłe, jakie cuda można wyczarować z porcelany. Muzeum jest jednym z moich ulubionych miejsc w mieście. Wyliczać dalej atrakcji nie sposób – to trzeba zobaczyć.
Zrównoważony turystyka staje się coraz ważniejsza. Jakie kroki podejmujecie w celu minimalizowania wpływu na środowisko i wspierania zrównoważonego rozwoju?
Idea zrównoważonego rozwoju jest nam bardzo bliska. Poprzez codzienne działania, jak choćby segregacja odpadów, staramy się wywierać jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko. Farma fotowoltaiczna oraz pompy cieplne zamontowane na naszym terenie pozwalają na pozyskiwanie czystej energii z odnawialnych źródeł. W pokojach hotelowych minimalizujemy użycie jednorazowych kosmetyków – korzystamy z uzupełnianych dozowników.

Poszukujemy dostawców lokalnych minimalizując tym samym ślad węglowy i wspierając okoliczny biznes. Tak odkryliśmy najlepszy jakiego dotąd używaliśmy miód ze szczawieńskiej pasieki. Nasze prawie 20 hektarów terenu obsiewamy kwietnymi łąkami, tworząc naturalne środowisko dla tak bardzo potrzebnych przecież pszczół. Opakowania, których używamy przy produkcji, przechowaniu i sprzedaży naszych wyrobów pochodzą z recyklingu. Natomiast kupowane półprodukty posiadają Zielone Certyfikaty. Aktywnie włączamy się również w różne akcje propagujące zrównoważony rozwój na szczeblach lokalnych jako członek Lokalnej Organizacji Turystycznej Aglomeracji Wałbrzyskiej działającej z ramienia DOTu. Nasz LOT AW jest najprężniej rozwijającą się organizacją turystyczną w Polsce.
Sezonowość może być wyzwaniem dla wielu miejsc w branży turystycznej. Jakie są Wasze strategie na zarządzanie sezonowością i utrzymanie stabilności przez cały rok?
Jak w wielu miejscowościach turystycznych odnotowujemy dużą sezonowość. W sezonach „niskich” przyciągamy gości na krótkie city breaks oraz pobytowiczów lubiących wypoczynek w mniej intensywnych okresach w roku. Tworzymy ciekawe oferty kierowane do konkretnego segmentu odbiorców. Posiadamy świetnie wyposażone zaplecze do organizacji konferencji i wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom klientów biznesowych i konferencyjnych. Goście cenią sobie naszą usługę premium w ciepłym, rodzinnym wydaniu. Idąc dalej rozwijamy się mocno w kierunku organizacji eventów. Wkrótce powstanie nowoczesna hala z zespołem sal wielofunkcyjnych dających szerokie możliwości na tym polu. Generalnie badamy potrzeby rynku i odpowiadamy na nie w naszym własnym, unikalnym Dworzyskowym stylu. [śmiech]