Przed wakacjami, na terenach 9 placówek oświatowych, powstaną nowe ogródki warzywne. W ich tworzenie włączą się młodzi wrocławianie.
To jeden z elementów unijnego projektu FoodSHIFT 2030, promującego lokalne rolnictwo i ekologiczną żywność.
Podpisaliśmy już umowę na tegoroczne realizacje przyszkolnych ogrodów warzywnych. Powstaną one w 9 lokalizacjach. Cieszymy się bardzo, że w tym roku z inicjatywą ich tworzenia wyszły same placówki oświatowe. To oznacza, że nasze działania zdobywają coraz większą popularność. Projekty są gotowe i w najbliższych tygodniach przystępujemy do działania – zapowiada Małgorzata Brykarz, dyrektorka Wydziału Klimatu i Energii. – Istotne jest też to, że do ich tworzenia wykorzystywane będą materiały biodegradowalne i pochodzące z recyklingu, które stworzą szereg błękitno-zielonych rozwiązań.
W nowych ogrodach warzywnych nie zabraknie krzewów i drzew owocowych. Zioła i warzywa będą rosły przy wykorzystaniu metody upraw współrzędnych, z wykorzystaniem różnych form zagospodarowania. Czasami będą to płaskie grządki, a innym razem rabaty wyniesione, czy hydroponika.

Nie zabraknie również donic z kwiatami i kompostowników. Zagospodarowane będą również wody opadowe. Na przykład z pomocą beczek na deszczówkę. Wszystko po to, by z jednej strony zazieleniać przestrzeń oraz korzystać z potencjału przyszkolnych podwórek, a z drugiej strony – edukować.
Gdzie powstaną nowe ogrody warzywne?
Prezentujemy listę placówek:
- Przedszkole nr 59, ul. Narcyzowa 6
- Zespół Szkolno Przedszkolny nr 14, ul. Dębicka 31
- Przedszkole nr 74, ul. Krzywa 3
- Szkoła Podstawowa nr 108, ul. B. Chrobrego 3
- Przedszkole nr 149, ul. Obornicka 21
- Szkoła Podstawowa nr 12, ul. Janiszewskiego 14
- Szkoła Podstawowa nr 64, ul. Wojszycka 1
- Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 23, ul. Przedwiośnie 47
- Liceum Ogólnokształcące nr VI, ul. Hutnicza 45
Łączny koszt ich powstania to prawie 240 tysięcy złotych. Warto dodać, że w latach 2020-2022 podobne ogródki powstały w 11 placówkach oświatowych, a łączny koszt ich utworzenia to ponad 305 tys. złotych.
Czym jest FoodSHIFT 2030?
FoodSHIFT 2030 promuje lokalne rolnictwo, ekologiczną i zdrową żywność. Projekt jest realizowany w dziewięciu europejskich ośrodkach, m.in.: w Kopenhadze, Atenach, Barcelonie, Bari czy w Berlinie. Każde z miast skupia się na innym aspekcie dotyczącym żywności, zmian nawyków żywieniowych, skrócenia łańcuchów dostaw, czy łączenia lokalnych wytwórców z odbiorcami. We Wrocławiu działania koncentrują się wokół ogrodów warzywnych w placówkach edukacyjnych oraz wspierania ogrodów społecznych i lokalnych innowatorów.
Oprócz tworzenia przyszkolnych ogrodów warzywnych, w jego ramach przygotowywana jest baza miejsc, w których w przyszłości będzie można zakładać ogrody społeczne.
Źródło: UM Wrocław