Festiwal Dobrego Piwa to największe i najstarsze wydarzenie poświęcone piwu kraftowemu w Polsce.
W tym roku festiwal odbędzie się w dniach 13-15 czerwca na Tarczyński Arenie Wrocław. To prawdziwa uczta dla podniebienia i okazja do poznania najnowszych trendów w piwowarstwie.
Piwna podróż w czasie
Organizatorzy zapraszają uczestników na fascynującą podróż w czasie, podczas której odkryją oni bogatą historię piwowarstwa we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku. Zaplanowano m.in. prelekcje o dawnych stylach piwnych, spotkania z autorami książek o piwie, a także degustacje piw inspirowanych tradycyjnymi recepturami.
Browary rzemieślnicze
Sercem festiwalu, jak zawsze, będzie piwo. Na esplanadzie stadionu staną stoiska najlepszych polskich browarów rzemieślniczych, oferując szeroki wachlarz smaków i stylów – od lekkich lagerów i pilsów po treściwe portery, stouty, kwaśne soury, aromatyczne IPA i piwa z nietypowymi dodatkami. Nie zabraknie również piw bezalkoholowych oraz zagranicznych rarytasów.
Muzyka, jedzenie i strefa chilloutu
Na Scenie Piwno-Kulinarnej będzie można posłuchać prelekcji, spotkać się z ekspertami z branży piwowarskiej i gastronomicznej, a także wziąć udział w konkursach z nagrodami. Wieczorami ze sceny popłynie muzyka na żywo, w tym „retro-sety” grane przez znanych wrocławskich DJ-ów.
Na uczestników będzie czekać strefa gastronomiczna z szerokim wyborem dań idealnie komponujących się z piwem. Nie zabraknie również Strefy Chilloutu, gdzie będzie można odpocząć od festiwalowego gwaru i zrelaksować się w otoczeniu zieleni.
Dbając o środowisko
Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa od lat konsekwentnie dąży do minimalizacji swojego wpływu na środowisko. Z tego powodu wyeliminowano ze stoisk piwnych opakowania jednorazowe. Dostępne będą jedynie kubki wielorazowe, które można kupić i zabrać ze sobą do domu.
Na festiwalu będzie można również poznać inne trunki rzemieślnicze, takie jak destylaty, wina, cydry i miody pitne. Lokalni rzemieślnicy zaprezentują swoje wyroby, a organizacje pozarządowe będą prowadzić akcje edukacyjne.